• Baška i Vela luka

Baška

Baška, najvažnije turističko središte otoka Krka, smjestila se u prirodnoj dolini i tipičnom mediteranskom krajoliku, u plodne nasade maslina, grožđa i borovine. Ubraja se u najveće i najatraktivnije destinacije Jadrana, a krase ju bogata kultura i najljepše plaže u ovom dijelu Jadranskog mora. Baška je važno turističko, ali nadasve važno povijesno mjesto otoka Krka, ali i cijele Hrvatske. U njoj je pronađena Bašćanska ploča- nacionalni spomenik sveukupne hrvatske kulture.


Dobro je znati!!

Položaj Baške omogućio je mjestu neprekidni razvoj i prosperitet, a u današnje vrijeme i prepoznatljivost u turističkom okruženju, te je Baška jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija hrvatskog Jadrana.

Položaj

Baška je najpoznatije turističko središte na otoku Krku, najvećem otoku na Jadranu (40.578 ha), koji je svojim položajem najbliži tržištu srednje Europe.

Priroda

Smještena u pitomoj dolini, u zaljevu okružena vinogradima, maslinicima, brnistrom, sa slikovitom pozadinom krševite planine Velebita i otoka Prvića, koji kao da štite sa svih strana jedinstvenu šljunčanu plažu dugu 1800m, za koju s pravom kažu da je jedna od najljepših na Jadranu.


Vela plaža i Vela luka

Vela Plaža 1800 metara duga

“Vela plaža” je prirodna šljunčana plaža, duga 1800 m, može primiti nekoliko tisuća kupača. Posebno je pogodna za djecu i neplivače. Na bašćanskoj “Veloj plaži” vijori se od 1999. godine i europska Plava Zastava koja je i danas zaštitni znak Baške kao dokaz visoke kakvoće i standarda plaže. Za kupanje bismo još izdvojili plaže Bunculuku (naturistička), Jablanovu, Vrženicu i Velu luku, a sve se nalaze istočno od Baške

VELA LUKAPoložaj i priroda

Nalazi se na krajnjem jugoistoku otoka Krka na području općine Baška, a na morskom putu iz Baške prema Senju. Duga je oko 1,8 km, a široka oko 400 metara. S jugoistične strane ju zatvara rt Sokol. Na ulazu u uvalu dubina je preko 60 metara, a od sredine uvale dubina postepeno pada. Dno je pretežno pjeskovito. Na kraju uvale je velika pješćana plaža. U uvali je nekoliko uglavnom ruševnih objekata. U funkciji je samo objekt na plaži koji ljeti radi kao ugostiteljski objekt. U njegovoj blizini je i betonski mul, ali je dubina uz njega tek do 1,5 metara. Nešto je veća dubina ( 2-3 m.) uz mul u obliku slova „L“ koji se nalazi na istočnoj obali uvale.Na kraju uvale postoji izvor pitke vode.

Vela i Mala lukaPovijest

Na području između Vele i Male Luke, koje se naziva Bosar, u antici je postojalo rimsko naselje. Ono je očito služilo za nadgledanje strateški važnih Senjskih vrata. Na tom su području pronađeni ostaci rimske gline i falsificirani rimski novac. Navodno je nađeno i nešto zlatnog bizantskog novca, a što ide u prilog teoriji da je i u vrijeme bizantske vlasti na Krku, također na tom mjestu postojalo naselje koje u lokalnim legendama ima naziv Corinthia. Osim toga na brdu ponad ostataka tog naselja su i ruševine bizantske utvrde iz vremena cara Justinijana ( 6. st. ). Od naselja su ostale tek nakupine kamenja koje upućuju na razmještaj nekadašnjih kuća i zgrada. Čitav prostor nekad je bio pod vinogradima u vlasništvu bašćanske obitelji Dujmović. Nakon Drugog svjetskog rata vinogradi su nacionalizirani, a potom dani zadruzi na korištenje, ali su ubrzo napušteni.

Izvor: http://www.tz-baska.hr/ i https://geolocation.ws
Back to top