• HRVATSKI ALCATRAZ

GOLI OTOK

Među najpopularnijim izletima je onaj na hrvatski Alcatraz, Goli Otok, jedan od najzloglasnijih komunističkih zatvora u Europi, otvoren odmah nakon Drugog svjetskog rata, a zatvoren tek 1988. Nemojte da vas ime otoka zavara, poššumljavali su ga zatvorenici, koji su ovdje žživjeli u groznim uvjetima i nerijetko umirali. Smatra se da je kroz pakao Golog Otoka proššlo višše od 16.000 ljudi. Nitko nikada nije uspio pobjeći.


Kroz povijest Golog Otoka

U proteklim stoljećima je Goli otok uglavnom služžio za ispaššu ovaca, pa je ranije na njemu postojalo samo nekoliko sezonskih pastirskih stanova i cisterne za kiššnicu.Prvi logorašši stigli su na otok, točnije bili izbačeni iz broda na stijene jer nije bilo pristaniššta, 9. srpnja 1949., ukupno oko 1200 ljudi. Prema procjenama na Golom otoku je bilo između 16 i 32 tisuće logorašša, od kojih je umrlo između 400 i 4000. Na Golom otoku je bio logor za mušške, dok se na Svetom Grguru nalazio logor za žženske zatočenike.Zatvor je prestao s radom 1988., a godinu poslije 1989., je potpuno napuššten i danas je dijelom u rušševinama. Goli otok danas posjećuju turisti, te ribari i pastiri s otoka Raba koji tu preko ljeta dovezu ovce na ispaššu.

Položaj

Smješšten je između sjeveroistočnog dijela otoka Raba i kopnene obale u sjevernom dijelu Velebitskog kanala, zapadno od njega je otok Sveti Grgur i sjevernije otok Prvić. Od kopna je udaljen oko 6 km, a od otoka Raba 5 km. Uz jugozapadnu obalu otoka se nalazi rušševno i napuššteno naselje Maslinje.

Obala

Jugozapadne obale Gologa su niske i pristupačne s uvalama Senjska i Tatinja, pa su prikladne za kupanje. Sjeverne i istočne obale otoka su visoke, strme i klisuraste, a pod istočnom obalom su strma klisurasta dna s najvećim dubinama do -103 m. Najzapadniji je stjenoviti rt Sajalo, a najjužžniji je niski rt Blažna i uz njega otoćić Mali Goli s velikim naseljem galeba. Na sjeveroistoku, nad visokim klisurastim rtom Markonj je najvišši otočni vrh Glava, 223 m.

Priroda

Najveći dio tog otoka su goli kameniti obronci s oskudnom travom, a samo duž zapadne obale su zapuššteni parkovi borova i kineskog pitospora, koje su na tom golom krššu prisilno sadili bivšši logorašši.[2] Goli otok je uglavnom neplodan i danas nema stalnih stanovnika, osim stada ovaca.

Obiđite ga vlakićem

Ako ga žželite pogledati izbliza, obiđite ga vlakićem, kupite neki zatvorski suvenir, a kad ogladnite i ožžednite vratite se do broda, jer mi Vas čekamo sa vinom i ručkom.


Zanimljivo na Golom Otoku

Logor Hrvatski Alkatraz

Sve do Prvoga svjetskog rata na Golom otoku nije bilo naselja, kada je Austro-Ugarska monarhija tu napravila prvi manji logor za ruske zarobljenike s istočnog bojiššta. Nakon Drugog svjetskog rata je komunistička Jugoslavija od 1949. pretvorila Goli otok u strogi koncentracijski logor (robijaššnicu), gdje su uglavnom bili zatvarani politički zatvorenici. Ovaj zatvor je bio u rukama federalne vlade sve do 1956., kada prelazi u nadležžnost SR Hrvatske. Kasnije dok je bio u nadležnosti SR Hrvatske, u zatvor na Golom otoku su uglavnom smještani politički zatvorenici, no poslije su bile zatvarane osobe koje su počinile kriminalna djela (krađe, ubojstva...), a ponekad su bili zatvarani i maloljetni delikventi. Zatvorenici su bili prisiljeni na teški fizički rad u kamenolomu i rudnicima boksita, bez obzira na vremenske prilike: ljeti pri visokim temperaturama kao i zimi na hladnoj buri. Zatvorenici su bili redovito premlaćivani i maltretirani od čuvara.

Ostaci Avantura kroz ruševine

Konclogor Goli otok je prestao s radom 1988., a godinu poslije 1989., potpuno je napuššten i danas je dijelom u rušševinama. Nakon ukidanja logora, Goli otok sada posjećuju znatiželjni turisti, te ribari i pastiri sa susjednog otoka Raba koji tu preko ljeta dovezu ovce na ispaššu. Na Goli otok se u ljetnoj sezoni možže stići naššim jedrenjakom Mala Maris, i na cijelodnevnom izletu užživati u prirodi i zidinama ostataka logora.

Back to top