• Sveti Grgur

Otok Sveti Grgur

Smješten između Lopara, Krka, Prvića i Golog Otoka, otok Sv. Grgur prava je oaza mediteranskog zelenila na kojoj oduvijek pasu loparske ovce. Njegove netaknute uvale, plaže i šumarci privlače brojne nautičare, ali druge turiste koji će rado hraniti pitome jelene lopatare iz ruke.


Dobro je znati!!

Od 1948. pa do 1988. godine na njemu je bio kazneno-popravni dom za žene. U zaljevu Sv. Grgur, koji leži na sjeverozapadnoj strani otoka, nalaze se ruševine napuštenih zgrada iz bivšeg konclogora Grgur-Goli. Nekadašnji ženski logor koji se pružao na istok od najveće uvale Sv. Grgur moguće je i danas razgledati u ruševinama. U ljetnoj sezoni na obali bivšeg logorskog pristaništa danas radi manja gostionica za turiste. Ranije se na otoku kopao boksit, a u novije je doba taj otok iznajmljen kao lovište jelena lopatara.

Položaj

Otok Sv. Grgur je nenaseljeni otok u Jadranskom moru, na jugozapadu Hrvatske. Otok leži na Kvarneriću u prolazu Senjska Vrata, između većih otoka Raba i Krka, na 3 km istočno od njega je Goli otok, a 4 km na sjeveroistoku je viši greben Prvića (363 m) koji ga štiti od najjače velebitske bure. Najbliže je naselje luka Lopar na sjeveru Raba, 2 km jugozapadno od Grgura.

Priroda

Osim klisurastih sjevernih padina na kojima raste rijetka endemska flora, najveći dio otoka je gusto zarastao tvrdolisnom makijom i to je na Jadranu najsjeverniji zimzeleni otok mediteranskog izgleda. Danas je nenastanjen, jer je zbog sušne meditaranske klime i kamenite kraške podloge, cijeli otok bezvodan i jedina opskrba vodom je iz par kišnih cisterna. U sjeverozapadnoj uvali Sv. Grgur ima ruševnih zgrada i lučko pristanište Porat, a duž flišne obale je sitna pješčana plaža Melna.


Zanimljivo na Grguru

Logor Ženski zatvor

Sv. Grgur je kroz povijest uglavnom bio nenaseljen, osim nakon II. svj. rata kada je u najvećoj uvali na zapadu izgrađen ženski kazneni logor, koji je napušten šezdesetih godina pa su preostale samo ruševine kuća i oko njih podiv ljali nasadi

Ugostiteljski objekt Restoran i kafić

Na Sv. Grguru se nalazi i novouređeni ugostiteljski objekt, a jeleni lopatari koji turistima jedu iz ruke već su postali prava atrakcija.

Izvor: www.wikiinfo.org
Back to top