• OTOK RAB

Otok Rab - Lopar - San Marino

Samo 12 kilometara od grada Raba nalazi se Lopar, poznat i kao "pješčani raj" zahvaljujući svojim brojnim prirodnim pješčanim plažama (koje su prilična rijetkost na Jadranu) i mnoštvu romantičnih, usamljenih uvala kao stvorenih za uživanje u odmoru.


Dobro je znati!!

Najveća plaža, "Rajska plaža", duga je 1,5 km a posebno je zanimljiva mladim obiteljima sa djecom koji se za vrijeme podnevnih najtoplijih sati mogu skriti u hladovini. Od 2003. godine nagrađena je sa plavom zastavom koja sa sobom nosi visoku kvalitetu. Dolaskom u Lopar, naići ćete na obilježja Sv. Marinu, poznatom klesaru koji je ovdje rođen u 4. stoljeću, a uz njega se veže legenda o San Marinu. Tako se i zove najveći kamp i hotelsko naselje u Loparu sa sportskim zabavnim centrom koje nudi različite sadržaje.

Povjest

Lopar se može pohvaliti izuzetno bogatim kulturno – povijesnim nasljeđem čiji izvori sežu u najranija razdoblja. Tragovi naseljenosti na otoku, pa tako i u Loparu su vrlo stari, a to dokazuju brojna prapovijesna nalazišta, gradine i grobni humci te artefakti koji govore o kontinuitetu života na ovom prostoru.

Plaže

Lopar je poznat po svojim prekrasnim pješčanim plažama i slikovitim uvalama. Od čak 22 plaže, 3 su nudističke: Ciganka, Sahara i Stolac. Najveća i najpoznatija loparska plaža je Rajska plaža, dugačka 1,5 km. Uz nju su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta. Od 2003. god. Rajsku plažu krasi “Plava zastava”, međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača.


San Marino i Rajska plaža

San Marino Klesar

Mještani su vrlo ponosni i na poznatu legendu o sv. Marinu. Naime, prema njoj, Lopar je rodno mjesto ovoga sveca, klesara koji je, otplovivši na apeninski poluotok, početkom 4. st. ondje osnovao najstariju republiku na svijetu - Republiku San Marino. Njemu u čast danas hotelsko naselje i autokamp u Loparu nose ime "San Marino", a s Republikom San Marino njeguju se posebni prijateljski odnosi.

Rajska Plaža1.5 km duga pješčana plaža

Najveća i najpoznatija je Rajska plaža, dugačka 1.5 km, uz nju su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta, a od 2003. god. krasi je "Plava zastava", međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača. Osim loparskih, u ljepotama Rajske plaže uživa i veliki dio svih rapskih turista, ali i turista s obližnjih otoka.

Izvor: http://www.lopar.com/
Na vrh